היום בעמק בריאות - מסכמים שנה בכללית מחוז הצפון
יום חמישי, 18 באפריל 2024
חדשות   ספורט   בריאות   חינוך   תרבות   דעות   צרכנות    רכילות
מסכמים שנה בכללית מחוז הצפון
מאת: דני ברנר
יום שני, 14 בספטמבר 2020, 07:02

בכללית מחוז הצפון מסכמים שנה עמוסת הישגים ושלל שירותים חדשים לציבור
מתייעלים ומשפרים את השירות גם בזמן קורונה

שנת תש"פ שמגיעה השבוע לסיומה, הייתה אחת השנים המאתגרות ביותר שחוותה מערכות הבריאות ברחבי הגלובוס. לצד הקשיים, יש גם הזדמנות, ובכללית מחוז צפון אנחנו מתמודדים עם הקשיים ופועלים להתייעל ולנצל את ההזדמנויות.
לפני שניגע בענייני קורונה, יש עוד הרבה חידושים שהתחוללו השנה ב"כללית", כך מספר לנו ד"ר מרדכי דיין, מנהל כללית מחוז צפון.

"מחוז הצפון הוא מחוז דינמי שלא מפסיק להתפתח גם בשעת משבר. אנחנו שמים את המטופלים שלנו במקום הראשון, ועושים הכל על מנת להקל עליהם. גם השנה פעלנו רבות כדי להמשיך ולשפר את השירותים שאנו מציעים, גם ברמה המקצועית וגם בזמינות, צמצמנו בירוקרטיה והמשכנו להנגיש שירותים לקהילה. אנחנו בתהליכי בינוי משמעותיים באופן מתמשך. פתחנו מרפאה חדשה במג'אר, מרפאה לבריאות הנפש בטבריה, מרכז שיקום בגליל וברמת ישי עוברים בקרוב למבנה חדש. עיבינו את שירותי המושלם ולאחרונה נחתם הסכם עם בית חולים האנגלי בנצרת ומעתה לקוחות כללית מושלם, זהב ופלטינום יוכלו לבצע ניתוחים במסלול פרטי בשלוחת הרצליה מדיקל סנטר, HMC. הידקנו את שיתוף הפעולה עם RMC, רוזן מדיקל סנטר בעפולה, כדי לאפשר למטופלינו לעבור ניתוחים ולבחור את המנתח".

ד״ר מרדכי דייין, מנהל כללית מחוז הצפון צילום: דוברות כללית מחוז צפון
המרכז לרפואה יועצת בעפולה
בפברואר השנה, נפתח המרכז לרפואה יועצת במתחם הרכבת בעפולה וניתן לקבל שירות: במכון גסטרו, במכון קרדיולוגיה, ברנטגן, במכון שמיעה ודיבור, במרכז לבריאות האישה הכולל את מכון השד, סוכרת הריון והריון בסיכון גבוה, פוריות, ייעוץ הנקה. בנוסף, קיים שירות חדש ומעניין – רופא ממיין.

ד"ר דיין מסביר "מדובר ברופא משפחה בכיר, שמקבל מטופלים שהגיעו למרכז עם בעיה רפואית דחופה מבלי לקבוע תור. הוא בודק את המטופל, מעניק לו טיפול, או מפנה אותו לרופא המקצועי הרלוונטי. אנחנו לא שולחים הביתה מטופלים עם בעיה דחופה, גם אם לא הזמינו תור. אם יש בעיה, ננסה לפתור אותה כדי שיהיה קל ונוח לקבל שירות".

התפתחות הילד
בימים אלה נבנה בבניין היועצת בעפולה מכון חדש ומשודרג להתפתחות הילד, הצפוי להיפתח באמצע שנת 2021. בשנה האחרונה נפתחו שתי יחידות מוכרות חדשות להתפתחות הילד, בבית שאן ובצפת ועוד אחת צפויה להיפתח בקרוב בנוף הגליל. פתחנו שירות פארארפואי בתחום התפתחות הילד במועצה האזורית גליל תחתון באיליניה ואנחנו נכניס בקרוב למרפאת יבנאל ומאור חיים צוות מאבחן ומנתב.

משדרגים את שירותי השיקום בצפון
אחד הנושאים המעסיקים את גורמי הבריאות בפריפריה הוא היעדר מוסדות שיקום, כללית מחוז צפון הצליחה להתגבר גם על המכשול הזה. "כיום יש מרכז יום לשיקום בקיבוץ מזרע, המשרת את תושבי העמק ולאחרונה פתחנו מרכז שיקום חדש ומתקדם במבואות חרמון, לטובת תושבי הגליל. צוות המרכז כולל רופא שיקום, בוגר המרכז הרפואי לוינשטיין, פיזיותרפיסט, מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת, תזונאית, פסיכולוגית שיקומית, אחיות ועובדות סוציאליות רפואיות. המרכז מציע חלופה לאשפוז ובמסגרתו המטופלים מקבלים את אותם שירותים שניתן לקבל בבית חולים. המרכז הרפואי לוינשטיין והמרכזים המחוזיים יעבדו בשיתוף פעולה מקצועי כך שהמרכזים במחוז יהוו סוג של שלוחה של המוסד המוכר". לכללית מערך אשפוזי בית המנוהלת על ידי היחידה להמשך טיפול, המלווה את מי שהשתחרר מאשפוז בבית החולים ועדיין זקוק לשיקום ולטיפול רפואי וסיעודי. "השנה השקנו בצפון מספר שירותים חדשים בתחום אשפוזי הבית, המיועדים לטיפול בחולים כרוניים ובקשישים שמתקשים לצאת מהבית ולקבל שירות רפואי. השירות החדש מאפשר לנו להגיע אליהם לבית עם צוות רב מקצועי במטרה לאזן את המחלה הכרונית ולשפר את התפקוד היום יומי והחברתי".

אשפוז בית אקוטי - נשמע כמו מהפכה של ממש. איך זה מתבצע?
"השנה פתחנו שירות חדש שמאפשר לרופא המשפחה להפנות חולה שזקוק לטיפול באשפוז בגלל מחלה חריפה, לצוות מומחים שיכול לתת את השירות המלא בבית במקום בבית החולים. ולקבל טיפול מלא ורציף כפי שהיה מקבל לו היה מתאשפז בבית החולים. במסגרת האשפוז רופא פנימאי מומחה ואחות מגיעים לבית המטופל מדי יום ומעניקים לו את כל הטיפול הרפואי הדרוש, עד שמצבו מאפשר שחרור מאשפוז, ממש כמו בבית החולים. זה אשפוז לכל דבר, רק שהמטופל נמצא במיטתו הנוחה, בביתו. הצוות הרפואי זמין לרשות המשפחה 24/7 ויגיע מיד אם יחול שינוי או תהיה התדרדרות במצב החולה. במהלך החודשים האחרונים באזור העמקים אושפזו כ- 90 מטופלים בבית והשירות החדש חסך להם ולבני משפחתם הגעה לבית החולים. לאור ההצלחה הגדולה הרחבנו את השירות לטבריה והסביבה ולגליל העליון".

כשהרפואה המשלימה פוגשת את רפואת הקהילה
בשנים האחרונות אנו עדים למגמה שבה הרפואה המשלימה הולכת ותופסת מקום נרחב יותר בתודעת הציבור. בכללית זיהו את המגמה, ואם עד היום ניתנו שירותי הרפואה המשלימה בנפרד מאלה הקונבנציונאליים, הרי שמעתה יוכלו מטופלי הכללית בצפון לפגוש את הרפואה המשלימה במרפאות. השילוב המנצח הזה כבר פועל בהצלחה ביישוב בני יהודה שבגולן, במגדל העמק ובמגדלי נצרת שם מקבלים את השירות גם חולים אונקולוגיים. בקרוב, כך מבטיח לנו ד"ר דיין, אפשר יהיה ליהנות מהחיבור המקסים הזה גם בעמק הירדן ובראש פינה.

במקביל, ממשיכים בכללית לשים דגש על הגדלת המודעות לצורך בשמירה על אורח חיים בריא למניעת מחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות כרוניות נוספות והשנה נפתחה מרפאה מקדמת בריאות בבית שאן לטובת מטופלי הכללית.
"אנחנו עוסקים הרבה מאוד בנושא של מניעת מחלות ולא רק בריפוי. כחלק מהמאמצים שאנו משקיעים בנושא, אנו קוראים באופן יזום למבוגרים שחצו את גיל 65, מעשנים כבדים בעברם, להיבדק לאיתור מוקדם של התפתחות מפרצת באבי העורקים. מתוך מאות אנשים שנבדקו, הצלנו עשרות מטופלים, שחלקם כבר עברו ניתוח דחוף וחלקם בדרך לניתוח".
בכללית מחוז צפון חושבים על צרכיהם של המטופלים, מכל המגזרים ולאחרונה נפתח שירות וירטואלי לקהילה הלהט"בית.
"מאחר שאנו מכירים ברגישות הנושא בקהילות מסוימות במרחב, החלטנו לפתוח שירות און ליין לטובת הקהילה הלהט"בית. המטרה שלנו היא לפתוח עבורם את הדלת, לענות על שאלות בצורה חסויה ודיסקרטית ולסייע להם לתאם תורים לטיפולים שונים. העמדנו לרשותם רופא ורופאה, שתי אחיות, עובדת סוציאלית ורוקחת והם מפנים אותם לטיפול הרלוונטי".

TAKE AWAY ומשלוחים? כבר לא רק במסעדות
הרצון לייעל את השירות ולהקל על המטופלים הביא עמו יוזמה נוספת – שירות Take Away בבית המרקחת ומשלוחי תרופות הביתה.
"היום כבר אין צורך לעמוד בתור בבית המרקחת. אתה יכול פשוט להזמין את התרופות שלך דרך אתר האינטרנט של הכללית או האפליקציה ולהגיע לאסוף אותן. זה שירות נהדר שאנשים לא מודעים אליו מספיק. בנוסף, יש גם שירות של תרופות עד הבית. תמורת 20 ₪ בלבד, יגיע אליכם שליח שיביא לכם את התרופות לנוחיותכם עד הבית, חשוב להדגיש, ששירות חשוב זה ניתן בחינם למטופלים מעל גיל 75 וזה חוסך מהם את ההגעה למרפאה".
עושים את המיטב גם בזמן קורונה
כחלק מהמלחמה בנגיף, פתחה כללית מחוז צפון מתחמים קבועים ברחבי הצפון בהם ניתן להיבדק. בנוסף, העמידה הכללית לרשות מטופליה קרונוע נייד ומאובזר בכל הדרוש לביצוע הבדיקות, שמגיע לנקודות "אדומות" בהן יש התפרצויות נקודתיות. הבדיקות מתבצעות בכל ימות השבוע, כולל שישי-שבת.

מה עושה אדם שנחשף לחולה מאומת או מפתח סימפטומים של קורונה?
"הוא מתקשר לרופא המטפל שלו ומקבל הפניה לבדיקה. מרגע שנשלחה ההפניה תוך פרק זמן קצר מתקשרים אליו מהמוקד שלנו ומתאמים לו תור בתחנה הקרובה אליו. אם הוא חולה ולא יכול להגיע באופן עצמאי לתחנה, שולחים את מד"א לבדיקה בבית. אנחנו גם מגיעים לבדוק דיירי דיור מוגן, בתי אבות ומוסדות סיעודיים. אם יש חולים שהיו מאושפזים וזקוקים לבדיקת החלמה אנחנו שולחים את מד"א כדי לבצע את הבדיקה. מתחילת המגפה דגמנו במחוז כ- 50,000 בדיקות ונכון להיום אנחנו מטפלים באלפי חולי קורונה פעילים המצויים באשפוז, בביתם".

איך זה מתנהל?
"הקמנו צוות, חמ"ל קורונה, שפועל על בסיס יומי ומנוהל על ידי ד"ר ח'וזיימה ח'אמיסי, מומחית למחלות זיהומיות. ברגע שמתקבלת תשובה חיובית לגבי נבדק, מיד מתקשרים למטופל לברר את מצבו, נותנים לו את כל ההנחיות ומחליטים היכן יתאשפז - בביתו, במלונית או בבית חולים. השיקולים לא תמיד רפואיים. זה תלוי ברמת הסיכון שלו, האם הוא סובל ממחלות נוספות והאם קיימת אפשרות לבצע בידוד מלא בבית, על מנת לא להדביק את בני המשפחה. מרגע שהוחלט על אשפוז בית הוא מקבל ציוד הביתה, שכולל מדחום ומד סטורציה, ומתחיל מעקב מסודר אחריו עד היום שבו הוא מוגדר כמחלים. זו משימה מורכבת לעקוב אחרי כל כך הרבה מטופלים, אך אנו עומדים בה בהצלחה. חלק מהחולים מזינים במערכת חדשנית את הנתונים באופן עצמאי באפליקציה שמעבירה את המידע לתיקם הרפואי. המעקב אחרי נשאי הקורונה הבריאים בבית ואחרי אלו שחולים בבית נעשה בדומה למעקב שיש במחלקות האשפוז של קורונה, ואם מצבם של החולים מחמיר, צוות החמ"ל מלווה אותם באופן צמוד יתרה מכך, העמדנו לרשות המאומתים והחולים גם עובדת סוציאלית שנותנת מענה למי שסובל מחרדות או לחץ נפשי בעקבות המחלה. זה אשפוז בית לכל דבר. צוות החמ"ל גם מבצע תחקירים פנימיים במרפאות. אם יש חשד להדבקה פנימית במרפאה, הם אלה שמחליטים מי צריך להיכנס לבידוד. זו האחריות שלנו כלפי הצוות והמטופלים גם יחד".

איך באמת מצמצמים את הסיכון להדבקת הצוותים?
"אנחנו מאוד מקפידים שהצוותים במרפאות יישמעו להנחיות וישמרו על הכללים. הם חייבים להיות ממוגנים כל הזמן. ככל שהם יישמרו, תהיינה פחות הדבקות. רוב אנשי הצוות שחלו, נדבקו בקהילה, מבן משפחה, מבית הספר של הילד, ולא מהעבודה במרפאה. מאז תחילת המגיפה כמעט לא נסגרו מרפאות, ואם נסגרו זה היה רק לפרק זמן קצר לצורך חיטוי. זה בזכות ההקפדה שלנו על המיגון. כשהיה צורך שינינו את ההיערכות הפנימית במרפאות, גייסנו עוד רופאים ושידרגנו את השירותים הדיגיטליים. אנחנו תמיד יודעים למצוא פתרון ולהמשיך לתת מענה הולם למטופלים שלנו. אנחנו עומדים במשימה בכבוד כבר מעל חצי שנה. יחד עם זאת, כאשר חולה מאומת מגיע למרפאה זה מעלה את סיכון ההדבקה של הצוותים ושל המטופלים האחרים.

אז מה עושים אם אני חש ברע ויש לי חום? לא להגיע למרפאה?
"מקרים שאינם מצריכים בדיקה פיזית, כמו בקשות אישור רפואי או הפניות לבדיקות - אפשר לעשות זאת דרך האתר או האפליקציה. ניתן לשוחח עם רופא המשפחה או רופא הילדים שלכם באמצעות תורים טלפוניים ותורים בווידאו, וכך אפשר לקבל מענה. אם יש לך חום עדיף לטלפן לרופא ולהתייעץ אתו באם יש צורך להגיע למרפאה. כמובן שאם מדובר במצב שבו הרופא חייב לבצע בדיקה פיזית, אפשר להגיע למרפאה, בתיאום מראש, תוך שמירה על כל ההנחיות. מי שסובל מסימפטומים שעלולים לאפיין קורונה, יופנה לחדרים ייעודיים שיחוטאו בין מטופל למטופל. הצוותים במרפאות יוצרים קשר עם מי שקבע תור רגיל על מנת לבדוק אם ניתן להמיר את התור למפגש טלפוני. בנוסף, אם נדרשת הפניה לרופא מקצועי, ועל מנת לקצר תהליכים ולפשטם, פיתחנו ייעוץ רופא לרופא. אם אני כרופא משפחה צריך להתייעץ עם אנדוקרינולוג בגלל בעיה בבלוטת תריס של מטופל, במקום לשלוח את המטופל לרופא המקצועי, אני שולח את ההפניה ישירות לאנדוקרינולוג, מקבל ממנו תשובה ומעביר למטופל שלי, כך נחסך ביקור".

ואם אני צריך לעבור טיפול או ניתוח שאינו דחוף? לדחות אותו?
"מומלץ לא לדחות טיפולים או ניתוחים. אין שום סיבה שאנשים יסבלו מבעיות בגלל קורונה. צריך להישמע להנחיות ולשמור על הכללים. חייבים לזכור שנגיף קורונה ילווה אותנו לתקופה ארוכה ויש בעיות רפואיות שאסור לנו להזניח, יש להיבדק ולטפל בהן".

עוד מעט חוזר החורף. חיסון לקורונה עוד אין, אבל נגד שפעת יש. השנה יהיה תהליך החיסון שונה במעט משנים קודמות. איך נערכים לעניין?
"אנחנו ערוכים לכך ופועלים לחיזוק מערך נותני השירות. האחריות ההדדית של הצוותים הרפואיים ושל המטופלים יחד תוך שמירה על כל ההנחיות של משרד הבריאות, תמנע גם הדבקה במחלות ויראליות וחיידקיות אחרות. בשיתוף פעולה בין החולים לצוות המטפל, נצליח להתמודד. על פי הנחיות משרד הבריאות, השנה מחלקים את חיסון השפעת לשלוש פעימות. הראשונים שיקבלו את החיסון יהיו האוכלוסיות בסיכון, מרותקי הבית והמוסדות. בפעימה השנייה, נשים בהריון ובני 65 ומעלה ואנשים שסובלים ממחלות כרוניות. בפעימה השלישית, נחסן את הילדים. יש לנו 17,000 מטופלים במחוז שמוגדרים כבעלי סיכון גבוה לסיבוכים כתוצאה ממחלות ויראליות, והם יקבלו הודעת SMS על החיסון. אני קורא לכל מי שמצוי בסיכון גבוה, להתחסן. אני מאחל שתהיה לכולנו שנת בריאות ורפואה שלמה לכולם".
  כתוב למערכת
עוד כתבות שיכולות לעניין אותך
חייה של מטופלת ניצלו בזכות עירנותו של הדימותן
   
כללית מחוז צפון קיימה כנס מחוזי בנושא טיפולי בית ושיקום בקהילה
   
התקדמות בבינוי מכון הרנטגן של כללית במגדל העמק
   
מכשיר הטייטו TYTO הגיע לבית שאן
   
עובדי מחוז צפון בכללית התנדבו בשלל פעילויות ביום המעשים הטובים שצויין ברחבי המחוז
   
חדש בביה״ח העמק: טיפול להקטנת גידולים שפירים בבלוטת התריס
כתבות ארכיון
 
 האימייל האדום
בואו לבקר בדף
הפייסבוק של היום בעמק
אייל בצר והמכושפות    אייל בצר והמכושפות
אייל בצר בפרלמנט העמק    אייל בצר בפרלמנט העמק
מסיבת פורים מטורפת לצעירים    מסיבת פורים מטורפת לצעירים
שלום כתה א׳    שלום כתה א׳
שבוע שימור אתרים יוצא לדרך
עשרות סיורים, ערבי תרבות, ימי עיון ופעילויות בכל רחבי ה...

מאסיה באהבה
מחפשים מסעדה בסגנון אסייתי? אוהבים סושי ומנות מוקפצות ע...

מסעדת מרינדו ביקנעם עילית - כל ביס חוויה
לא קל היום למצוא מסעדת בשרים, שתספק לכם הנאה מושלמת ממנ...


© כל הזכויות שמורות להיום בעמק 2017            אודות האתר | כתבו לנו | תנאי שימוש | פרסמו אצלנו |