חטיבות הביניים מעמק חרוד ואחווה גלבוע, בתכנית חינוכית של שיח פנים אל פנים בין תלמידים ישראלים, יהודים וערבים
מפגשים בין בתי ספר ממגזרים שונים בגלבוע, הם עניין של מסורת ארוכת שנים הנגזרת ממודל החיים המשותפים ויחסי השכנות הטובים. לפני שבוע ייצאה לדרך תכנית מפגשים לתלמידי חט"ב במינהל החינוך בגלבוע - "יצירת מרחב ציבורי משותף", המנוהל ע"י מדריכי מוזיאון "עין דור" שבסמוך לגלבוע. זו שנה שנייה שמתקיימת התכנית בשיתוף עם המוזיאון והיא כוללת 6 מפגשם משותפים המתקיימים בכל אחד מבתי הספר ובמוזיאון עצמו. משתתפים בו כתות ט' משתי חטיבות הביניים, כאשר ישנו דגש על השתתפות כתות אם שלמות ולא תלמידים נבחרים. בבסיס התוכנית עומד הרצון להעצים ולחזק, מערכת יחסים הדדית בין יהודים וערבים ובעיקר בין שכנים החיים באותו אזור.
אסנת פרויד, ממוזיאון עין חרוד סיפרה: "המפגש הראשון כלל חלוקה לקבוצות מעורבות, שאת כל אחת מהן מדריכות שתי מדריכות, ערבייה ויהודייה. את היום התחלנו בהיכרות ומשחקים. החלק המרכזי של היום היה סדנא בנושא זהות שעסק דרך יצירה בהעמקה אישית במי אני והיכרות מעמיקה בין חברי הקבוצה והרחבת הידיעה על היכרות המורכבות הפנימית שבכל אחת ואחד".
סמל לדו קיום. יהודים וערבים במועצה האזורית הגלבוע צילום: מוא״ז הגלבוע
ברוח חזון החינוך בגלבוע, יינתן דגש במפגשים הבאים, על מנהיגות שיודעת ללכת נגד גזענות, נגד דעת קדומות, ולמען מנהיגות היודעת לקיים תחזוקה של יצירה משותפת. על אף שמדובר בתכנים בעלי כובד משמעות, בנויה התכנית כך שהתוכן מועבר לבני הנוער בדרך חווייתית ומהנה. המפגשים מתקיימים בקבוצות קטנות, עם הרבה הפעלות וחוויות של משחקים, תערוכה, פעילויות אתגר. השבוע התקיים המפגש השני ומדריכי התכנית מעדכנים על יצירת חיבורים חיוביים תוך כדי הפעילות וגם באופן ספונטני, וכן על אווירה טובה וחיובית בתוך הקבוצות, ובמפגשים של כולם יחד.
"בתי הספר התעקשו להמשיך ולקיים את התכנית במשותף למרות קשיים שעלו, וזאת בגלל השותפות במועצה האזורית והקרבה הגיאוגרפית". מספר יאיר ילובסקי, ראש מינהל החינוך במוא"ז הגלבוע. "חזון החינוך בגלבוע מקדש את ערכי השוויון וכבוד בין בני האדם. ישנה הבנה ברורה בין בתיה"ס שהם שותפים טבעיים ומחויבים אחד לשני. הרציונל בתכנית הוא של מעגלים מתרחבים- תלמידים, מחנכים, צוותי בית ספר- כל אחד עובר תהליך ברמתו ומייצר סביבה למפגש". עוד נמסר כי מסגרת התכנית כוללת יתקיימו מפגשים משותפים לצוותי ההוראה, מורים ומחנכים יהודים וערבים.