עמק יזרעאל: תלמידי כיתות ו' בבית הספר "אופקים" מרחביה יתכננו דגם של בית "ירוק" וחסכוני על פי עקרונות של בנייה ירוקה
שיתוף פעולה בין מחלקות הנדסה ואיכות הסביבה במועצה לבין ביה"ס אופקים במרחביה הוליד פרויקט משותף של למידה מיזמית (PBL) בנושא בנייה ירוקה: תלמידי כיתות ו' יתכננו וייצרו דגם של בית חסכוני וידידותי לסביבה לאחר שילמדו את הנושא.
המיזם נולד מפנייה של מהנדס המועצה, אדריכל דובי ויינגרטן, לתלמידים, יחד עם האגף הסביבתי במועצה: "בנייה ירוקה המכונה גם בנייה בת-קיימא היא בנייה שמטרתה ליצור סביבה שתענה על צורכי הדור הנוכחי בלי לפגוע ביכולות של הדורות הבאים לספק את צרכיהם. בנייה זו מצמצמת את הנזק שהאדם מסב לסביבה בבניית מבנים, תוך ניצול יעיל וחסכוני של אנרגיה וחומרים. המועצה האזורית עמק יזרעאל, רואה את בניית שכונות ירוקות בישובים כנושא חשוב ומרכזי בתכנון העתידי של ההתיישבות בעמק. כאזרחי העתיד שלנו ומכיוון שידוע שלצעירים חשיבה יצירתית ומיוחדת, בחרנו לפנות לתלמידי כיתות ו' בעמק להשתתף בפיילוט "מיזם בית חסכוני באנרגיה".
בניה ירוקה באופקים מרחביה צילום: דוברות המועצה
כיתות ו', בהובלת המורה למדעים שלומית פרג, הסתערו על המשימה ויחלו בשבועות הקרובים לחקור את הנושא, לערוך ניסויים מדעיים, ולבסוף לייצר דגם של בית חסכוני באנרגיה וידידותי לסביבה. כחלק מהתהליך, נפגשו התלמידים עם אמנון גולן- מנהל "הבית הטבעי", חברה לבנייה המתמחה בבנייה ירוקה. הילדים למדו את עקרונות התכנון הסביבתי, כמו למשל כיצד משפיעה העמדת הבית ביחס לכיווני שושנת הרוחות על צריכתו האנרגטית. לאחר הרצאה קצרה, עברו התלמידים סדנא מעשית בה החלו לתכנן ולשרטט את תכנית המבנה.
"הפרויקט הינו פרויקט ערכי, לא פחות ממדעי" אומרת שלומית המלווה את הפרויקט. "מטרתו לעורר את התלמידים לשאלות סביבתיות וחברתיות על מנת שיוכלו בעתיד להיות אזרחים פעילים ואכפתיים". בהמשך הפרויקט יציגו התלמידים את פירות המחקר בתערוכת מסכמת בהשתתפות נציגי המועצה ואנשי המקצוע המלווים את התהליך.