בין מקבלי אותות ההוקרה תייצג בכבוד את מרכז רפואי העמק, קציעה כהן אחות מומחית בטיפול תומך מהיחידה הפליאטיבית בעמק
בימים אלה מציינים בישראל ובעולם את יום האחות הבינלאומי. במסגרת אירועי יום האחות בישראל, יתקיים טקס בבית הנשיא בו יוענקו על ידי הנשיא ראובן ריבלין אותות הוקרה ל 10 אחים ואחיות מכל הארץ אשר חוללו שינוי במערכת הבריאות. קציעה, נשואה ואם לחמישה מבית שאן, עובדת כאחות במרכז הרפואי העמק של הכללית מזה 24 שנים, בהן 18 שנים במערך רפואת הילדים. בשש השנים האחרונות, ביחד עם ד"ר אהוד פז, רופא בכיר בטיפול נמרץ, הקימו יחידה לרפואה פליאטיבית, הראשונה מסוגה בבתי החולים בישראל.
"רפואה פליאטיבית עוסקת בטיפול בחולים ובני משפחה המתמודדים עם מחלות שלא ניתן לרפא. בארץ קיימים שירותים כאלו כבר כשני עשורים ועד לאחרונה רובם התמקדו בטיפול בחולי סרטן", מסבירה קציעה. "היחידה שלנו במרכז הרפואי העמק הוקמה לפני 6 שנים וייחודה בכך שאנו מטפלים במאושפזים הסובלים ממגוון מחלות קשות: חולים אונקולוגיים, לצד חולים באי ספיקת לב, דמנציה, מחלות כבד ועוד. היחידה עובדת במתכונת של צוות יועץ לחולים, לבני המשפחה ולצוותים המטפלים בכל יחידות האשפוז. כאשר אנו נקראים לייעוץ, האתגר הראשון הוא איזון התסמינים של החולה, טיפול בכאב, קוצר נשימה, או הפרעה לשינה, בכדי להקל על סבל ולשפר איכות חיים. מטרה חשובה נוספת היא ההיכרות עם האדם שמאחורי פיג'מת בית החולים, ללמוד את צרכיו ואת העדפותיו ומתוך כך להתאים לו תכנית טיפול מותאמת אישית".
קציעה כהן צילום: מרכז רפואי העמק
בנימוקים לקבלת אות ההוקרה של הנשיא צוין כי קציעה הייתה ממקימי פורום מקצועי רחב של רופאים, אחיות, עובדים סוציאליים ומקצועות הבריאות מחוץ לבית החולים העוסקים בטיפול בחולים בסוף חייהם. "'פורום שולה', לזכרה של שולה ברביבאי ז"ל הוקם בתרומת משפחתה והוא מארח כ- 60 אנשי צוות ממקצועות הבריאות מאזור העמקים והצפון המטפלים באנשים עם מצבים רפואיים מורכבים. הקבוצה נפגשת כמה פעמים בשנה לצורך למידה משותפת וכדי לחבר בין אנשי המקצוע במטרה שכולנו נדבר באותה השפה והטיפול יהיה איכותי גם באשפוז וגם בבית", היא מסבירה.
ההודעה על הזכייה באות ההוקרה התקבלה בשמחה ובהתרגשות במרכז רפואי העמק. "הקמת היחידה אינה דבר מובן מאליו", מספרת קציעה. "מדובר במודל שלא היה מוכר בישראל ולשמחתנו- הנהלת בית החולים בראשותה של פרופ' בלונדהיים והאחות הראשית יהודית חייט, הכירו בחשיבותו, תמכו ואפשרו לנו להשתלם בחו"ל במקומות מובילים ומנוסים". בשנים האחרונות התרחבה היחידה והיא כוללת אנשי מקצוע המאפשרים לתת מענה לצרכים ההולכים וגדלים: רויטל מוזר עובדת סוציאלית, זיו רעי-קורן מלווה רוחנית, ומאיה דסקלו אחות נוספת ביחידה.
"בעיני זו זכות לעבוד כאחות. יום יום אני עדה לשיתופי פעולה מרגשים בין משפחות, בין שכנים לחדרי האשפוז, בין עדות ודתות, בין צוותים בכל אגפי בית החולים וביננו לבין צוותי המרפאות בקהילה. בסופו של דבר, כולנו אנשים ואת הימים שיש לנו כאן עלי אדמות ראוי למצות בכבוד ובחמלה" מסכמת קציעה.