ד"ר איתן פולאק, רופא משפחה בכללית מגדל העמק, יוביל את קמפיין הרופאים של המדינה 2022
מאת: דני ברנר יום רביעי,
12 בינואר 2022, 22:56
"אני עושה מאמץ להיות קשוב מאוד לצרכיו של המטופל, כך הייתי רוצה שיתייחסו גם אלי ולקרובי משפחתי"
ד"ר איתן פולאק בן 52, סיים את לימודי הרפואה באוניברסיטת בן גוריון ולאחר התמחות ברפואת המשפחה החל לעבוד כרופא בקהילה. כששואלים את ד"ר פולאק מדוע החליט להיות רופא הוא מודה כי לעובדה שהוא מגיע ממשפחה מרובת רופאים ואנשי צוות רפואי, היתה השפעה רבה, סביו ואביו ז"ל, שני אחיו, שני דודים ובן דוד כולם רופאים, אמו ז"ל עבדה כאחות בבי"ח לווינשטיין והיום אחותו מנהלת מחלקה באותו בי"ח. אך על הבחירה האישית הוא מספר: "החחלטה הסופית ללמוד רפואה לקחתי כאשר אושפזתי, במהלך השרות הצבאי, בבית חולים לצורך ניתוח דחוף. שם נחשפתי למשמעות האמיתית של העיסוק במקצוע וראיתי מקרוב כמה חשובה המקצועיות, בצד אנושיות וגילוי חמלה למתן מזור בזמן חולי ומצוקה״.
בראיון לאתר ice הוא מספר: ״... הייתי רוצה שהמטופלים שלי יאמרו עלי, שאני מקצועי וניתן לסמוך עליו בכל בעיה רפואית, מכיר אותם ברמה האישית, קשוב אליהם ולצרכיהם, אכפתי, ומתייחס אליהם בכבוד ובאמפתיה. בנוסף, מחויב ומסור לבריאותם, נגיש מאד עבורם, ומהווה דוגמא גם ברמה האישית, לשמירה על בריאות״.
ד״ר איתן פולאק צילום: דוברות כללית מחוז צפון
מניסיונך, איך מייצרים דיאלוג נכון מול מטופל?
הדיאלוג עבורי עם המטופל, מתבסס על התחושה והכוונה הכנים במלוא מובן המילה, להעניק לו את הביטחון שאני כל כולי אתו, עבורו, ולמענו במהלך המפגש. אני עושה מאמץ להיות קשוב מאד לצרכיו, מתוך כוונה שכך גם הייתי רוצה שיתייחסו אלי ולקרובי משפחתי. אני תמיד מנסה להסביר בצורה מיטבית ובגובה העיניים את הנאמר, ולוודא שאכן המטופל הבין בצורה ברורה את תוכן השיחה. ולבסוף, חשוב לי שיצא עם הידיעה כי דלתי תמיד פתוחה בפניו, במידת הצורך.
רגע או חוויה משמעותית עם מטופל שלעולם לא תשכח
לא אשכח חוויה מאד משמעותית עבורי, בה ליוויתי וטיפלתי בחולה אשר בנוסף לבעיות רפואיות מורכבות, סבל גם מדיכאון ממושך. הוא הביע את רצונו שדווקא אני אטפל בו, מתוך היכרותי המעמיקה עימו ועם משפחתו. מטופל זה, שיתף עימי את תחושת הביטחון שהוא חש כלפי כמטפל, והביע נכונות לשתף ולפתוח בפני בצורה גלויה, את כל אשר על ליבו. זאת, לאור יחסי הקרבה והאמון שחש כלפי. ליוויתי אותו בשיחות מרובות וטיפול תרופתי. בתום התהליך, התמלאתי סיפוק ושמחה, כאשר זכיתי לראות אותו מחייך, וחוזר למסלול ולדרך החיים אשר קדמו לתקופת הטיפול.
מה היית מייעץ לרופא בתחילת דרכו?
בראש וראשונה, הייתי מדגיש לו שהוא בחר במקצוע מאד מאתגר, אך יחד זאת- מעניין, מספק, ורב גוני. הייתי מציע לו לזכור מה עמד לנגד עיניו, כאשר רק החל ללמוד רפואה. בנוסף, הייתי ממליץ לו להיות קשוב לכל מטופל הפונה אליו, לאור האימרה: "הקשב למטופל- הוא מספר לך את האבחנה". כך, גם האבחנה הרפואית תהיה קלה וברורה יותר. כמו כן, לזכור תמיד להתייחס למטופל בכבוד ובאמפתיה, מבלי לאבד לעולם את הרגישות כלפיו, ולנסות ולעשות מאמץ ללמוד משהו חדש מדי יום. חשוב לזכור שגם אנחנו כרופאים אנושיים, וללמוד מטעויות שלנו ושל אחרים, לשאול ולהתייעץ במידת הצורך. ולבסוף, לקחת עימו כל יום לפחות חוויה אחת טובה אשר חווה מאותו היום.