חדשנות רפואית וטכנולוגית במכון הגסטרו במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית
מאת: קרן כהן יום שלישי,
25 באוקטובר 2022, 08:25
גישה ניתוחית חדישה דרך הפה לטיפול בבעיות בליעה בוושט, ללא צורך בניתוח בטן
גישה ניתוחית טכנולוגית חדישה הוכנסה בימים אלה למרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית, לטיפול בבעיות בליעה קשות שנגרמות כתוצאה ממחלה של הוושט. הגישה החדישה הוכנסה למרכז הרפואי העמק, לראשונה בצפון, על ידי מומחה עולמי בתחום והיא מונעת את הצורך בניתוח בטן מורכב.
"אכלזיה זו מחלה הפוגעת בתפקוד של הסוגר התחתון של הושט, אשר גורמת לבעיות בליעה", מסביר פרופ' איאן גרלנק, מנהל מכון הגסטרו במרכז הרפואי העמק. "מחלה זו מאובחנת בדרך כלל אצל אנשים צעירים בין הגילאים 30-50. כשהם מגיעים אלינו למכון הם מתארים קשיי בליעה ותחושה שהאוכל נתקע בגרון. חלק מהחולים מגיעים למצב שהם מקיאים את המזון וכתוצאה מכך הם יורדים במשקל. זוהי מחלה שמשפיעה על איכות החיים ומפריעה לתפקוד היומיומי שלהם".
"אבחנה של אכלזיה נעשית אצלנו במכון הגסטרו, לאחר בדיקות גסטרוסקופיה ולעיתים בדיקות נוספות כגון מונומטריה של הוושט, בדיקות שיקוף מתקדמות ובדיקות נוספות שמכוונות אותנו אל האבחנה", מסביר ד"ר פהמי שיבלי, מנהל השירות לתנועתיות של מערכת העיכול במכון הגסטרו.
צוות מכון הגסטרו במרכז רפואי העמק צילום: מרכז רפואי העמק
"אפשרויות הטיפול המקובלות כיום עבור חולי אכלזיה הן ניתוח דרך הבטן שבמהלכו מבצעים חיתוך של השריר בין הוושט והקיבה על מנת להפחית את הלחץ, או לחלופין, לעבור הליך אנדוסקופי אחר בו מחדירים בלון ומנפחים אותו במטרה להפחית את הלחץ בשרירים המקשים על מעבר המזון", מתאר ד"ר עואדיה, מנהל היחידה האנדוסקופית במכון הגסטרו.
הגישה החדשה בוצעה לראשונה במרכז הרפואי העמק על ידי ד"ר חלים עואדיה, מנהל היחידה האנדוסקופית ופרופ' איאן גרלנק, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה, בהדרכתו של מומחה עולמי בניתוחי ה- POEM, פרופ' מוהאן ראמצ'נדאני, מנהל היחידה האנדוסקופית הפולשנית בבית החולים AIG שבהודו. "מדובר בפעולה אנדוסקופית ניתוחית בהרדמה שבמהלכה חותכים את שרירי הוושט, המבוצעת דרך הפה ללא צורך בניתוח דרך הבטן. כבר למחרת הפעולה רוב המנותחים יוכלו להתחיל לשתות ובהדרגה חוזרים לאכול רגיל, תוך כדי מעקב מרפאתנו," הסביר ד"ר חלים עואדיה.
"פרופ' מוהאן ראמצ'נדאני הוא מהרופאים המובילים בעולם בתחום האנדוסקופיה הפולשנית ובפעולות POEM בפרט וביצע כבר למעלה מ4,000 פעולות כאלו", סיפרו פרופ' גרלנק וד"ר עואדיה. "יחד איתו ביצענו אצלנו במכון ב'העמק' 6 פעולות POEM אשר עברו בהצלחה רבה והמטופלים מרגישים מצוין. הבאנו את הגישה החדשנית אלינו למרכז הרפואי העמק לאחר שעברנו יחד השתלמות והתנסות אצל פרופ' רמצ'אנדאני בבית החולים שלו בהודו ואנחנו גאים להיות מכון גסטרו מוביל בצפון, פורץ דרך וחדשני אשר מטמיע טכנולוגיות ופעולות חדשות ומביאים את הרפואה המודרנית והאיכותית ביותר עבור המטופלים שלנו", אמרו. "מדובר בגישה רפואית שמחייבת התארגנות רב מערכתית והטיפול בחולים אלה יכול להתקיים רק במרכז רפואי מתקדם ומוביל שיש בו יכולות רפואיות מוכחות של המכון לרדיולוגיה, מחלקת ההרדמה, מחלקות הכירורגיה והכירורגיה של החזה", סיכם פרופ' גרלניק.