בשנים האחרונות מחלת הסוכרת הפכה למגיפה והיא הופכת לשכיחה יותר ויותר. בעבר מחלת הסוכרת הייתה ידועה כמחלת העשירים, באירופה, אך היום הפכה למחלה של כל האנושיות ובמיוחד המדינות ערב ומדינות מתפתחות אחרות, בעיקר עקב ריבוי הקלוריות וירידה הפעילות הפיזית
"שיעור הימצאות הסוכרת וסיבוכיה בקרב ערביי ישראל גבוה יותר משיעורו בקרב היהודים. שכיחות הסוכרת במיעוט הערבי בישראל נמצאת במגמת עלייה מתמדת. המחלה וסיבוכיה מופיעים בגיל צעיר יותר. אורח החיים הלא בריא באוכלוסייה הערבית מתאפיין במיוחד בתזונה עתירת קלוריות ומהמסורת המשפחתית להכין מאכלים מסורתיים עתירי קלוריות ושומנים רוויים הנמצאים בהישג יד כל בני המשפחה יש חולי סוכרת המעדיפים לאכול אוכל עשיר בפחמימות ושומן במפגשים חברתיים שונים, על מנת שלא תיחשף עובדת היותם חולים סוכרתיים, מתוך דאגה למעמדם החברתי ולתדמיתם כבריאים וחסונים" מסביר ד"ר זועבי עבדאלהאדי, רכז סוכרת במנהלת העמקים ומומחה ברפואת המשפחה בכללית מחוז צפון.
סוכר הוא אחד המקורות החשובים ביותר של אנרגיה עבור הגוף. סוכר הוא לא רעל אבל הופך לרעל אם ריכוזו בדם עולה על הכמות הפיזיולוגית. בגוף האדם קיימת בלוטת הלבלב, המכילה סוגים שונים של תאים שתפקידם להפריש הורמונים האחראים על פירוק הסוכר. הורמונים אלה נקראים אינסולין וגלוקגון.
דר זועבי עבדאלהאדי צילום: דוברת מחוז צפון
"האינסולין הוא הורמון המופרש מהלבלב ישירות לזרם הדם, הוא אחראי לספיחה של הסוכר מהדם אל תוך התאים. כמות האינסולין המופרש מהלבלב תלויה בכמות הסוכר שנכנס לגוף, כמו גם במשקל. אם משקל הגוף הוא גבוה, וכמות הסוכר הנספגת היא גדולה, התאים מתחילים לעבוד בקצב מואץ בכדי להפריש כמויות מספיקה של אינסולין. לאחר תקופה מסוימת ועם רקע גנטי של סוכרת הגוף מתחיל להתעייף ולהיחלש, קיים מחסור בכמות האינסולין הנדרשת דבר המוביל לעלייה ברמת הסוכר בדם. רמות גבוהות של סוכר בדם נחשבות לרעילות ומזיקות, והתוצאה היא היחלשות הלבלב, ירידה בכמות האינסולין ועלייה ברמת הסוכר בדם. סימני הסוכרת, מתבטאים בעיקר בהשתנה מרובה, צימאון וירידה במשקל" מפרט ד"ר זועבי(סוכרת סוג 2).
הסוכרת מחולקת לסוכרת מסוג 1 - סוכרת הנעורים, וסוכרת מסוג 2 - סוכרת המבוגרים או מטופלים אשר סובלים מהשמנת יתר . סוכרת מסוג 2 נפוצה יותר וזאת המחלה שניתן למנוע אותה, ולטפל בה ולמנוע את סיבוכיה יותר מכל סוג אחר. יש גם סוג אחר והוא סוכרת הריונית. חלק מנשים מתאוששות ממנה לאחר הלידה, אך חלק נשארות עם המחלה לכל החיים.
סיבוכי סוכרת הם הגורמים העיקריים למחלות לב, אי ספיקת כליות, אובדן ראייה וקטיעת גפיים. אף איבר בגוף אינו חסין מפגיעה מהסוכרת, כולל מחלות נוירולוגיות, במיוחד שבץ והתקף לב.
"שמנו לנו בכללית מחוז צפון מטרה לשנות בצורה מושכלת את אורח החיים של מטופלינו בתחום הסוכרת. שינוי זה מותאם חברתית ותרבותית לאוכלוסייה ויעשה תוך הבנה מעמיקה בהרגלי האכילה והמנהגים התרבותיים של האוכלוסייה הערבית" מסכם ד"ר זועבי.