האמן הישראלי, יפתח גבע בן קיבוץ רשפים שבעמק המעיינות, אשר הציג את עבודותיו במוזיאון לאומנות בבוסטון - במוזיאון לאומנות ועיצוב בניו-יורק ובמרכז לאומנות בעץ בפילדלפיה, מציג לראשונה בישראל תערוכה מעבודותיו בחדר האוכל ברשפים. התערוכה אשר נפתחה לארבעה ימי חול המועד פסח חושפת מבחר מעבודותיו היוצאות דופן והמרהיבות של האומן הישראלי הצעיר
חדר האוכל ברשפים שלא נמצא בשימוש הקהילה כבר מספר שנים, שינה את פניו בחול המועד פסח והפך להיות חלל תצוגה לתערוכת פסלים קינטיים, (פסלים נעים) ונותן תחושה של כניסה למרחב אמנותי במוזיאון בינלאומי לאמנות מודרנית. הרצפה והקירות כוסו ביריעות שטיח אפור, ארגזי עץ משמשים במות ליצירות אשר נעות בחלל עם כל משב רוח קל ואנשי העמק באים בהמוניהם שוב ושוב. מביאים אורחים, ילדים, בני נוער. כולם עומדים זמן ארוך מול העבודות, מהופנטים ונפעמים.
התערוכה "איזון" אשר נפתחה במהלך חול המועד פסח בתחילה לחברי רשפים ומאוחר יותר לקהל הרחב, מעוררת עניין רב והביאה כבר קרוב לאלפיים מבקרים מהאזור ומחוצה לו. הקהל הרב שהגיע ובעיקר זה שטרם הספיק הביאו לביקוש גדול מאוד של מבקרים וכעת נבדקות האפשרויות להארכת לוח הזמנים של התערוכה. פסליו של יפתח מפגישים בין אמנות, טכנולוגיה ומדעים. הליך היצירה מתחיל בחלק הרעיוני של כל אחת מהיצירות ועובר לחלק המדעי של חישובים פיזיקליים ומתמטיים מורכבים.
יפתח גבע ליד אחת היצירות שלו צילום: מערכת היום בעמק
"היצירות המוצגות בתערוכה נחלקות לשני סוגים מבחינת החומרים", מסביר יפתח, "יצירות המשלבות עבודה בעץ ובסיבי פחמן ויצירות המשלבות עבודה בסיבי פחמן וצבע. היצירות המשלבות עבודה בסיבי פחמן וצבע הן קינטיות, כלומר בעלות יכולת תנועה. הן אינן מחוברות למשטח התצוגה, אלא מונחות עליו בלבד. יצירות אלה מתוכננות כך שינועו על ידי משב רוח קלה בלבד כמו הרוח המופקת ממזגנים. כל אחת מהיצירות הקינטיות הגדולות שוקלת כ – 200 ק"ג, כאשר בבסיסה מונחת משקולת מעופרת או מטונגסטן (סוג של מתכת כבדה). אולם האיזון הסופי של היצירה מתבצע על ידי שכבות הצבע, עד רמת עשרות גרם. יותר מדי שכבות צבע עלולות לגרום לכך שהיצירה לא תתרומם, מעט מדי שכבות צבע והיצירה לא תתאזן במקום הרצוי ולא תנוע במהירות הרצויה״.
היצירה "דע את עצמך" – סימן השאלה האדום וגדול הממדים הנמצא בכניסה לתערוכה – "מדבר על הצורך בחקירה עצמית, על הרצון להבין, להשתנות ולהשתפר." אומר יפתח. "העיסוק בשאלות הפנימיות גם אם לא תמיד מניב תשובות, הוא הדבר החשוב עבורי. בדרך זו אני לומד על האופן בו המחשבה פועלת״.
שווה ביקור. אולם התצוגה בחדר האוכל בקיבוץ
רשפים צילום: היום בעמק
יפתח גבע נולד וגדל בקיבוץ רשפים. מגיל צעיר גילה עניין באמנות והוכיח כישורי המצאה רבים וכן סקרנות אינסופית להבין את הטבע ואת חוקי הפיזיקה. פסליו הם קינטיים, נדמה כאילו הם מרחפים באוויר בניגוד מוחלט לחוקי הכבידה, למרות שהם נטועים היטב בקרקע. סיפור חייו של יפתח גבע יוצא דופן כמו פסליו, מילד טבע שגדל בקיבוץ לאומן שיוצר פסלים במפעל מטוסים צבאי ומציגם במוזיאונים הנחשבים ביותר בעולם. גישתו לאמנות כרוכה בתפיסה פילוסופית עמוקה ומרתקת, המשלבת בתוכה את מדעי הטבע וחומרי היי-טק עדכניים ביותר.
עשרות הגיעו לבקר בתערוכה שתישאר פתוחה גם השבוע צילום: היום בעמק