אחרי חמש שנות הפסקה: עפולה חוזרת להוציא משלחות לפולין
מאת: דני ברנר יום שלישי,
5 בנובמבר 2024, 11:23
אחרי הפסקה של חמש שנים בעקבות הקורונה, התדרדרות היחסים עם פולין והמלחמה, חזרה העיר עפולה להוציא משלחות ל"מסע החיים" בפולין עם יציאתה של משלחת מבית ספר אלון בן גוריון שתלמידיה ביקרו במחנות אושוויץ, בירקנאו, מיידנק ואחרים
"לזכור ולא לשכוח" זה המסר שליווה את המשלחת שיצאה מבית הספר התיכון אלון-בן גוריון מעפולה לאורך "מסע החיים" בפולין שהסתיים השבוע. המשלחת הקטנה שכלה כ-45 חברים ובראשם מנהלת בית הספר איריס קרל, מורים ותלמידי שכבת י"ב, עשתה היסטוריה קטנה כאשר הפכה למשלחת הראשונה שיוצאת למסע המסורתי בפולין לאחר שזה נעצר בשנת 2019 (מועד יציאת המשלחת האחרונה) בעקבות הקורונה, התדרדרות היחסים עם ממשלת פולין והמלחמה הנמשכת בעזה.
התחנה הראשונה של המשלחת הייתה העיר קטוביץ' שם ביקרו בבית העלמין, מוזיאון ותחנת הרדיו בגלביציה. משם המשיכו התלמידים לקראקוב שם הופתעו כאשר את פניהם במלון קיבלו ראש העיר אבי אלקבץ וצוותו שהצטרפו למסע עם התלמידים. למחרת ביקרה המשלחת במחנות אושוויץ ובירקנאו שם קיימו טקס מרגש שכלל נאום של ראש העיר.
ראש העיר אבי אלקבץ נושא דברים בבירקנאו צילום: דוברות העירייה
המוקד הבא הייתה העירייה בנדין שם ביקרו התלמידים באנדרטת הקרון ובבונקר מחתרתי ששימש בזמן המלחמה כמחבוא לחברי ארגון נוער מחאתי שנתפסו ונרצחו ונפתח רק השנה לציבור, כ-80 שנה אחרי המלחמה. התחנה הבאה הייתה לודג' שם ביקרו התלמידים באחד מבתי העלמין היהודיים הגדולים באירופה. בהמשך ביקרו התלמידים במחנה ההשמדה הראשון שהקימו הנאצים בחלמנו. את השבת ציינה המשלחת בוורשה שכלל טקס קבלת שבת, קידוש וארוחה משותפת. אחרי ארוחת השישי נרשם רגע מרגש נוסף כאשר התלמידים קיבלו מכתבים שנכתבו מבעוד מועד על ידי הוריהם ובני משפחתם ונפרדו לשלום מראש העיר. את המסע המרגש סיכמו התלמידים בביקורים באנדרטת רפפורט ומוזיאון יהדות פולין בוורשה ולמחרת בביקור במחנה מיידנק ובתי כנסת יהודיים.
ראש העיר אבי אלקבץ סיכם את המסע הקצר עם התלמידים ואמר: "'מסע החיים' הוא תמיד מרגש. והעובדה שאני מלווה את מחזור התלמידים הזה מאז קיבלו את ספרי התורה בביה"ס היסודי, את התנ"ך בטקס המסורתי בכותל בחטיבת הביניים, וכעת במסע הערכי והחשוב כל כך בו קיבלו ספרי תהילים – מרגשת כפליים. בע"ה, בשנה הבאה אלווה אותם בגיוס לצה"ל שמסמל יותר מכל את ההבדל הגדול בין השואה לימינו אנו: כעת, יש לנו צבא שמגן עלינו ומי שיפגע בנו – יושמד".